Reis 2013
Donderdag 8 augustus 2013

Auxonne bij avond, gezien vanuit het restaurant bij de stuw

Auxonne bij avond, gezien vanuit het restaurant bij de stuw

Mooi weer, schip wassen, ramen zemen, luieren, kletsen met  andere waternomaden, vakantiegangers en uitgebreid inkopen doen.
’s Avonds HEERLIJK gegeten in het grill-restaurantje aan de stuw.

Vrijdag 9 augustus 2013
Opnieuw weer om van te genieten, wat we ook doen. De laatste was gaat de machine in en ligt een paar uur later weer in de kast. Na het eten een afscheidsborrel aan boord met de havenmeester en zijn vrouw.

Zaterdag 10 augustus 2013
Wij vertrekken noordwaarts. Op de rivier is redelijk wat vaart en wij schutten de 2 rivier-sluizen met een Zwitsers gezin dat het varen nog niet gewend is. Waarschijnlijk is het goed dat wij het Zwitser-Duits sowieso niet kunnen verstaan want het was mijlen ver te horen.

de eerste stopplaats op het Marne-Saone kanaal

de eerste stopplaats op het Marne-Saone kanaal

Maar zulke ererondjes vóór de sluis zie je toch maar zelden. Het eist dan ijzeren zelfdiscipline om het schutcommando van de sluis niet in werking te stellen en ze verder maar wat aan te laten tobben, maar dat gaat natuurlijk wel iets te ver. Dus verwelkom je ze na verloop van tijd en vertel je ze dat het na een aantal weken meestal wel beter gaat, wetende dat ze vrijwel altijd maar voor één week gehuurd hebben. Gelukkig draaien wij direct na dit feest het kanaal de Champagne á Bourgogne op (dat bij ons nog gewoon het Marne-Saône kanaal heet)  en gaan zij rechtdoor verder de Saône op. In de eerste sluis van dit kanaal krijgen we weer de ‘telecommand’ (apparaat voor de bediening van de sluizen) uit een zuiltje keurig toegerold. Naast die zuil een stand met keurig verzorgde infofolders (in diverse talen)  over de bediening van de sluizen en beweegbare bruggen, en dat zijn er nogal wat. De ene keer gaat het passeren van de sluis halfautomatisch via radardetectie, de andere keer weer met de afstandsbediening en soms met handbediening.

we kijken veelal uit over eindeloze akkers

we kijken veelal uit over eindeloze akkers

Na 6 sluizen op het kanaal vinden wij het welletjes en vinden in Reneve een schaduwrijk plekje, net diep genoeg, aan de wal. De snelweg is in de verte hoorbaar, verder heel rustig. Op het kanaal vandaag geen schip gezien.
Vaartijd 5 uur, 30 km en 7 sluizen.

Zondag 11 augustus 2013
Wij zijn van plan om niet te veel te varen, het is opnieuw prachtig weer en wij hebben nog tijd genoeg. Onderweg op diverse plekken waar wij voorheen goed konden liggen zijn werkzaamheden uitgevoerd of nog bezig of wordt feest gevierd zodat wij noodgedwongen toch een “lange” vaardag maken. Van het mooi aangelegde nieuwe fietspad langs het kanaal wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Wij leggen het schip aan de wal in St Maurice met uitzicht over kilometers al dan niet geoogste akkers. Fantastisch: stikdonker en oorverdovend stil. Fluisterend durf je zelf(s) nauwelijks een kaarsje aan te steken.
Vaartijd 5 uur 20′, 29 km en 13 sluizen.

een van de vele leegstaande sluiswachterswoningen aan dit kanaal

een van de vele leegstaande sluiswachterswoningen aan dit kanaal

Maandag 12 augustus 2013
Zon, warm, wéér een dag om lekker niets te hoeven doen. In de ochtend tevergeefs naar St Maurice om brood te kopen. Pech, er is geen enkele winkel en de bakker schijnt hier een aantal keren per week langs te komen. Dan ’s middags maar op de fiets naar het 9 km bergopwaarts gelegen  Fontaine Francaise waar op maandag alles dicht is maar om 4 uur toch nog een bakker open gaat en zijn ongeveer laatste stokbrood aan ons kan slijten.Overigens een erg mooi dorp en aan de weg er naar toe ligt welgeteld 1 boerderij. Er wordt overal volop geoogst, geploegd en geëgd met de nodige stof als gevolg. Maar gelukkig waait voor ons de wind uit de gunstige hoek.
Vandaag zijn 4 jachten voorbij gevaren.

Dinsdag 13 augustus 2013

de kerk van piepape: zouden al die graanboeren vinden dat een kerk toch ook iets van een silo weg heeft?

de kerk van piepape: zouden al die graanboeren vinden dat een kerk toch ook iets van een silo weg heeft?

Als een boer op het veld naast ons zijn land begint te bewerken en grote stofwolken onze kant op komen, hebben wij snel de lijnen los en varen zeer vlot de 3 sluizen door naar onze volgende stop: Cusey, waar 2 jachten afgemeerd liggen. Op de kade water en stroomaansluiting, opnieuw gratis.Daar dankbaar gebruik van gemaakt en de was gedaan. In de loop van de dag komen nog 2 jachten hier afmeren en ligt de kade vol. Op de wal staat een een soort frietkraam die tegen 7 uur open gaat en waar wij friet met een prima steak haché halen. Kennelijk is het bij het vaarvolk bekend dat je vanaf de Saône tot aan Langres geen winkels in de dorpjes aan het kanaaal hebt, iedereen komt hier eten (halen). In Cusey zelf veel grote, oude gebouwen, meest boerderijen en een oude kerk met graven tot aan de kerkmuur.
Vaartijd 1 uur 30′, 6 km en 3 sluizen.

inval van de schemering in Piepape

inval van de schemering in Piepape

Woensdag 14 augustus 2013
Een heldere en koude nacht (wat heet), maar de zon warmt snel op. Neemt niet weg dat als je bij 14 graden in de keuken koffie en thee wilt zetten het best wel lekker is om even de kachel aan te steken. En dus doe ik dat. De bakker komt om 8.30 uur met zijn bestelauto aan de kade en als je nog niet wakker zou zijn wordt je het wel van de scherpe claxon. Wat geklust, de naamborden weer in de lak gezet, de watertanks gevuld, in de zon gezeten, gewandeld en de eerste bramen geplukt. Het wordt een beetje een weekje luieren, maar daarvoor is het ook vakantie.

Donderdag 15 augustus 2013
Opnieuw om 8.30 uur de bakker op de wal. Daarna dek gepoetst en op ons gemak naar Piepape getuft. De Odin, een wat bejaarde Engelse wide body is al een half uur vóór ons vertrokken. Op zich is dat geen probleem, maar eigenlijk niet de bedoeling. In het stuk vóór ons vindt de detectie voor de sluizen plaats door middel van radarpalen. En die zien nu eenmaal geen verschil tussen een klein en een groot (vracht)schip. Jachten mogen hier varen van 9 tot 18 uur, vrachtschepen van 7 tot 19 uur. Bij de sluizen die gesignaleerd en bediend worden via de het telecommando- apparaat is dit oneigenlijk gebruik niet meer mogelijk omdat jachten een ander type apparaat meekrijgen dan de beroepsvaarders waarmee dit onderscheid wel mogelijk is. Omdat de Odin nu voor ons uit vaart duurt het nemen van de sluizen iets langer, omdat ze eerst leeg moeten lopen. Normaal, als je de eerste bent, staan ze altijd open naar de benedenkant. In Piepape aangelegd op onze vertrouwde aanlegplek, die overigens ernstig aan het vervallen is. Er ligt ook hier weer niemand. Sanne struint nog even wat rond in het dorp, op zoek naar de bakker en even “kerkje kijken” natuurlijk. Overigens prachtig weer, al liggen we al wel vanaf 15 uur in de schaduw.
Vaartijd 3 uur 25″, 12 km en 11 sluizen.

één van de laatste 8 sluizen vóór Langres

één van de laatste 8 sluizen vóór Langres

lijn is bevestigd

lijn is bevestigd

het water stijgt

het water stijgt

Vrijdag 16 augustus 2013
Wederom prachtig weer, maar vroeg in de ochtend koud genoeg om de kachel even aan te hebben. Heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat we inmiddels op ruim 300 meter hoogte zitten. Sanne haalt wat leeftocht bij de bakker, die ook sla, fruit en yoghurt blijkt te verkopen. Dan staat aan de overkant van het kanaal al een sluiswachter die vraagt of we nu gaan vertrekken. Even later blijkt waarom deze haast, de komende 3 sluizen worden door hem gecontroleerd evenals de achter ons liggende 10 sluizen. Maar behalve wij wordt er in zijn “ambtsgebied” vandaag geen enkel schip verwacht, dus kan hij leuke dingen voor zichzelf gaan doen. De laatste 8 (2 km) sluizen vóór de tunnel van Langres vallen onder beheer van de sluiswachter van sluis 1, de bovenste. Hier passen we voor de eerste keer een ander techniek toe: deze 8 sluizen hebben n.l. een veel groter verval  dan alle voorgaande, ongeveer 7 á 8 meter, en dat is te veel voor Sanne om vanaf het schip een lijn om de bolder boven op de wal te krijgen. Dus gaat Sanne op de fiets verder en laat op elke sluis een lijntje met een haak zakken, waar ik dan de lus van het landvast in hang, die zij vervolgens naar boven haalt en om de bolder legt, waarna ze de sluis in werking stelt. Die lijn zit al vast op de voorbolder van het schip en door dan heel behoedzaam een beetje gas te geven komt het schip strak langs de sluiskant en blijft daar keurig liggen tot de sluis vol is. Op die manier passeren we in no time de laatste 8 sluizen en zijn dan al om half twaalf in Heuilly-Coton (340 meter boven de zeespiegel). Gezien het tijdstip besluiten we om maar meteen door te varen naar Langres: een stuk van 7,3 km eenrichtingsverkeer, met daarin een tunnel van bijna 5 km lengte. De dienstdoende toezichthouder van dit traject, verzoekt ons met veel nadruk om ons niets aan te trekken van rode, groene of geen lichten in de tunnel. Ze zijn bezig met het testen van een nieuw controlesysteem. De tunnel is overigens zodanig verlicht dat je er zonder eigen schijnwerper door zou kunnen. Ook wordt een volledig camera-controle systeem aangelegd. De toezichthouder meldt met een uitgebreide grijns op z’n gezicht dat hij echt alles kan zien wat we doen in de tunnel. In iets meer dan 3 kwartier razen we door de tunnel, daarna nog 2 afgaande sluisjes en we maken vast aan de kade bij Langres.
In de middag fietst ijzeren Sanne de berg op naar de supermarkten van Langres om de voorraden wat aan te vullen. De heenweg is steil en bloedzwaar, de terugweg kost alleen maar remvoeringen. Vandaag slechts één varend schip gezien.

de tunnel van Langres

de tunnel van Langres

redelijk donker

redelijk donker

Vaartijd 4 uur 55″, 20 km, 13 sluizen en 1 tunnel.

Zaterdag 17 augustus 2013
Het is opvallend zo weinig schepen er aan de kade liggen. Was het altijd lastig om een plaatsje te krijgen in Langres, nu is er plaats te over. Eigenlijk verwondert ons dat al dagen lang op dit kanaal: er is nauwelijk of geen vaart. Ik kan mij niet voorstellen dat op deze manier het voor de VNF vol te houden is om zoveel mankracht in te zetten en onderhoud aan sluizen te plegen voor zo weinig jachten. Als je de jaarlijkse kosten van dat alles zou verhalen op de jachten die dit kanaal passeren dan is het waarschijnlijk direct afgelopen. In Langres is overigens al wel een bezuiniging ingevoerd: stroom wordt slechts 3 uur per etmaal geleverd, en wel van 7 tot 8, van 12 tot 13 en van 19 tot 20 uur. Overigens ook een wat onlogische benadering. Eenmaal per dag van 19 tot 22 uur zou veel logischer zijn. Maar het helpt wel: vroeger bleven jachten hier soms weken liggen vanwege de gratis stroom. De eenvoudigste oplossing om gewoon € 5 per dag liggeld te vragen stuit altijd weer op het probleem dat iemand het moet innen.
s’Middags samen naar de supermarkten geweest.
We horen dat de Sina bij Condé sur Marne ligt te wachten op 4 nieuwe accu’s, de Progress en de Cheers zitten nog in het Canal de Ardennes. Dus is er voorlopig nog geen sprake van een ‘reunie’, en kunnen we rustigjes aan een aantal dagen in ons eigen tempo al dan niet doorvaren.

de breedte van het kanaal is soms zeer beperkt

de breedte van het kanaal is soms zeer beperkt

Zondag 18 augustus 2013
Het was ons niet erg duidelijk of we nu aangemeld waren voor begeleiding. De komende 23 sluizen zijn namelijk handbediend. Je krijgt steeds een sluiswachter mee. Even na negen uur vaart een Frans jacht af en wij gaan maar mee. De sluiswachter vindt het prima, of je nu 1 of 2 schepen in de sluis hebt maak voor zijn werk niets uit. We willen naar een kleine kade in Rolampont, maar dan loopt onze planning even mis. De Fransman kan nog net aansluiten achter de Belg met wie we de afgelopen week ook regelmatig samen gevaren hebben. Maar voor die Belg ligt een Nederlandse luxe motor, ruim 30 meter lang die de rest van de kade in beslag neemt. De eerste keer deze reis dat we plannen ergens te liggen en dat het niet lukt. De Belgen bieden aan om bij hun opzij te komen, maar we besluiten om maar naar de volgende sluis te varen en een plekje aan de wal te zoeken. Met enige moeite vinden we een plekje vlak voor sluis 10 aan de damwand waar het net diep genoeg is. Vervolgens de controlepost gebeld dat we hier nu liggen en morgen om 9 uur graag verder willen. Zijn wij in ieder geval de eerste in de sluis en hebben dus ook eerste keus bij het vinden van de volgende aanlegplek. Overigens: sinds tijden was het vandaag iets minder warm en hadden we vanmiddag zelfs een beetje regen, maar het blijft aangenaam.
Vaartijd 3 uur 40″, 13 km en 7 sluizen.

zou hij denken dat de verkeerde kant breder is?

zou hij denken dat de verkeerde kant breder is?

Maandag 19 augustus 2013
Het weer is in eerste instantie somber maar nog erger is voor Jack het feit dat de accu-meter het signaal geeft dat de spanning onder de 11,5 volt komt, dus bijna leeg en dat de verbruikers afgeschakeld gaan worden. Snel om 8.15 uur de motor gestart om de accu’s te laden en ondertussen alles vaarklaar gemaakt. Als om 8.45 uur er 2 jachten in de verte aangevaren komen hebben wij de ankerpennen en lijnen al aan boord  en varen aan. De sluiswachter verschijnt even later en is verbaasd dat er nu 3 schepen op een schutting wachten terwijl hij er maar 2 kan verwerken. Hij regelt ondertussen dat wij met het Franse jacht  verder gaan en de Belgen een half uur later met een andere sluiswachter de reis kunnen voortzetten. Een sluis verder krijgen wij te horen dat wij voorzichtig moeten zijn omdat wij een tegenligger hebben: een geladen peniche. Als altijd lijken de sluiswachters veel ontzag te hebben voor de binnenschepen van 40 meter die steeds met extra begeleiding door het kanaal geloodst worden. En bij de volgende sluis gaat onze sluiswachter met de peniche (Nederlands) weer terug en krijgen wij 2 begeleiders mee, wel zo gemakkelijk omdat je dan zelf niet hoeft te draaien. Het weer is fris met stevige buien, maar klaart in de loop van de dag op. Voorspoedig gevaren, wel opvallend dat de sluizen altijd weer dicht worden gezet ook al is de afstand er tussen maar 1 km of minder en ook al weet men dat er een schip van de andere kant komt. Omdat wij zorgen hebben over de accu’s zijn wij Foulain, een mooie plek waar 2 jachten kunnen liggen maar geen elektriciteit is, toch maar voorbij gevaren. Er geldt hier geen middagpauze zodat wij vlot door kunnen  en tegen drie uur in Chaumont afmeren. Op dat moment is er nog voldoende plek, maar tegen 5 uur ligt alles vol. Overigens zijn dit soort havens niet te vergelijken met die in Nederland: meestal alleen een lange kade waar afhankelijk van de lengte van de schepen 4 tot 10 jachten kunnen liggen.
Een mooie namiddag, 1 peniche en 1 jacht onderweg tegen gekomen, de Belgen komen na ons aan evenals 2 kleine Franse jachten die vanuit de richting Vitry le Francois aankomen.
Vaartijd 6 uur 10″, 29 km en 15 sluizen.

willen jullie ons wel op gepaste afstand passeren!

willen jullie ons wel op gepaste afstand passeren!

Dinsdag 20 augustus 2013
We blijven vandaag een dagje liggen, boodschappen doen, weblog bijwerken, schip poetsen, wat plekjes bijschilderen en een klein beetje luieren. Gisteravond gehoord dat de vrienden met de Progress, de Cheers en de Sina nu alle 3 bijna bij het begin van het kanaal zijn. Wij zitten daar nog ruim 100 km vandaan; ergens halverwege gaan we elkaar ontmoeten. Daarna gaan wij door naar Reims en via Givet terug naar Nederland. Het feest kan niet eeuwig duren.