Woensdag 21 augustus 2013     Chaumont - Froncles

volle kade in Chaumont

volle kade in Chaumont

Het was flink koud vannacht. Kost enige zelfbeheersing om de kachel niet aan te steken. Opnieuw valt op dat het stroomverbruik afgelopen nacht onzinnig hoog was, maar dat de motor dat in de kortste keren weer bijlaadt. We stellen vast dat we uit voorzorg vooralsnog alleen op plaatsen moeten gaan liggen waar we stroom kunnen krijgen.. Tegelijk met ons starten ook de Fransen, die na de eerste paar sluizen de truc uitvinden om iemand vooruit te sturen die de telecommand bedient ruim voordat we bij de sluis zijn. Dan is de sluis al vol als we er arriveren en kunnen we meteen invaren. Daardoor gaat we redelijk wat sneller dan gebruikelijk en varen dan toch maar door naar een wat grotere plaats met een mooie  kade met water en stroom waar het overigens op dit moment bijna vol ligt. En  het terrein blijkt uitgebreid te zijn met staplaatsen voor campers inclusief voorzieningen. Kennelijk is dit hier toch een geliefde plaats voor zowel schepen als campers want op de namiddag is er geen plaats meer voor de laatkomers. Voor stroom en overnachting wordt 4 euro gerekend.

achter elkaar: hefbrug-aquaduct-tunnel en sluis

achter elkaar: hefbrug-aquaduct-tunnel en sluis

En het is er heel stil, geen trein of weg in de buurt maar wel vlak bij het dorp en een supermarktje. Jack duikt in de catalogi om zich te oriënteren over accu’s en een Franse buurman geeft hem het adres van zijn garage die ook zijn boot technisch verzorgt.
Vaartijd 5 uur 05″, 24 km, 11 sluizen en 1 tunnel

Donderdag 22 augustus 2013
Weer een frisse nacht en dan tot overmaat van ramp is tijdens het water koken voor de ochtendkoffie de gasfles leeg. Jack mag buiten de gasfles wisselen. Na het ontbijt samen een nieuwe gasfles gehaald, de laatste hier bij de super. Wij zien weer  leeglopende accu ’s die snel opgeladen zijn. Toch maar vervangen. Er wordt met  deze en gene gebeld en Stef zoekt in Nederland uit hoe het vervoer eventueel het beste geregeld kan worden. Uiteindelijk aan het eind van de middag 2 accu’s bij onze werf besteld, inclusief vervoer per UPS nog altijd voordeliger dan hier in Frankrijk . Wij kunnen ze dinsdag verwachten, mogelijk maandag. Verder weer een mooie dag, in de ochtend vertrekken een aantal schepen en campers, in de middag zijn alle lege plekken weer opgevuld. En ongelofelijk dat het hier zo stil is.

en weer een historische hefbrug

en weer een historische hefbrug

Vrijdag 23 augustus 2013
De bakker meldt zich luid toeterend omstreeks 9 uur op de kade, lekker makkelijk.
Sanne krijgt een heftige aanval van schildermanie. De mast, de vaarboom, de zwemtrap en nog wat klein spul worden allemaal geschuurd en gelakt. De werf meldt dat de accu’s om 13 uur opgehaald zijn, dus hopen wij dat zij uiterlijk dinsdag hier arriveren. In de middag samen een rondje dorp gedaan en daarna deze en gene helpen aanleggen meestal gevolgd door een praatje. De kade ligt als elke avond vol jachten.
Vandaag zon, warm en een beetje wind waardoor het schilderwerk in de avond al droog is.

Zaterdag 24 augustus 2013
Al laat in de avond was het gisteren begonnen te regenen en dat doet het bij het opstaan nog steeds. Later af en toe even een droog moment, dus ontplooien wij weinig activiteit en lezen veel. Ook de caravans en schepen blijven bijna allemaal waar ze zijn. In de namiddag nog veel meer regen, enorme stortbuien met onweer en zelfs hagel. Saaie dag, maar wel een goed gevoel dat we gisteren precies op het goede moment geschilderd hebben.

ineens een compleet nieuwe brug, maar waar overal afstandsbediening is, moet hier iemand van de VNF komen

ineens een compleet nieuwe brug, maar waar overal afstandsbediening is, moet hier iemand van de VNF komen

Zondag 25 augustus 2013
Het weer is wat opgeknapt en er vertrekken een paar jachten. Wij melden H&C dat er 2 plaatsen vrij zijn gekomen en 2 uur later verschijnen zij met  A&P precies op tijd om deze lege plekken in te nemen. Onze ontmoetingsborrel bij A& P aan boord gaat bijna (geruisloos ?) over in een Apro bij ons. Prima weer, gezellig gezelschap en blij elkaar weer te zien.

Maandag 26 augustus 2013
Vol ver/afwachting van de accu’s die mogelijk afgeleverd zullen worden. H. blijft nog een dagje langer hier zodat hij morgen Jack kan helpen die zware monsters (56kg per stuk) te plaatsen . In de namiddag worden alvast wat voorbereidingen in de machinekamer getroffen waarna wij bij H. aan boord een wijntje halen. Overigens is het regenweer en komen de accu’s niet.

Dinsdag 27 augustus 2013
Het weer is nog wat somber en miezerig maar wij zijn voorbereid om aan de slag te kunnen.

met vrienden aan tafel

met vrienden aan tafel

De hele dag de komende en gaande auto’s in de gaten gehouden maar er komt niets voor ons . Wij zien op internet dat de accu’s maandag in Parijs aangekomen zijn en nog niet uitgecheckt. ’s Avonds gezellig met zijn zessen buiten pizza gegeten maar op het laatst snel naar binnen moeten vluchten vanwege een stevige bui.

Woensdag 28 augustus 2013

Ook vandaag staan de accu’s nog in Parijs genoteerd. Onze vrienden moeten verder en vertrekken, wij voelen ons niet zo happy dat er geen beweging komt in het UPS-vervoer en gaan aan het telefoneren. Men belooft een tracing uit te zetten en terug te informeren (wat natuurlijk niet gebeurt).  Het rampzalige bij UPS is dat de kwaliteit van de helpdesk absoluut ondermaats is. Zelfs beweert een medewerker dat het scannen van een pakket bij het in en uit gaan van een vestiging niet werkelijk plaats vindt maar een theoretisch gebeuren is, meer iets als een planning.

de bakker aan boord in de optrekkende ochtendmist

de bakker aan boord in de optrekkende ochtendmist

Hoewel de tracking aangeeft dat het pakket in Parijs staat, beweert deze man doodleuk dat het helemaal niet onmogelijk is dat het nog in Utrecht staat.

Donderdag 29 augustus 2013
Vanochtend staat ons vrachtje nog steeds in Parijs. Opnieuw uitgebreide telefonades. Inmiddels geven ze wel toe dat het pakket zoek is, maar geen nood, er gaat een ‘tracing request’ uit en meestal hebben ze het dan binnen 2 dagen te pakken. Wel moeten ze keer op keer precies weten hoe het er uit zag, hoe verpakt, welke kleur tape gebruikt etc..  Je vraagt je af waarom: is de streepjescode verdwenen? Nee dat kan niet zeggen ze. In de avond verschijnt op het scherm dat het in Nancy zou zijn hoewel niet in Parijs uitgecheckt. Zouden ze dan toch deze week nog komen?

Vrijdag 30 augustus 2013

10 dagen in Froncles, dank zij UPS

10 dagen in Froncles, dank zij UPS

Het verhaal wordt wel erg saai: een herhaling van wat gisteren gebeurde, alleen is de informatie die wij van een medewerker van UPS krijgen weer anders dan hiervoor: dat op het scherm staat dat het pakket in Nancy staat zegt volgens hem niets, alleen dat ze daar het request hebben ontvangen. Het kan overal in Europa zijn. Het is balen. De informatie die UPS aan zijn klant geeft is absoluut onbetrouwbaar en onjuist. En inmiddels hebben wij ook zo onze vraagtekens bij wat er op het tracking-scherm staat. Nooit, nooit meer iets met UPS. Eind van de ochtend komen H&E met de Sina aan. Die hebben een soortgelijk voorval meegemaakt. Zij hebben in Condé sur Marne 8 dagen op accu’s liggen wachten, maar met één wezenlijk verschil: bij hun zijn ze wel aangekomen, vervoerd door DHL. We verdrinken ons verdriet bij een toch gezellig aperitief aan boord van de Sina.

Zaterdag 31 augustus 2013

het "Lampedusa bootje"

het "Lampedusa bootje"

Als elke ochtend vertrekken een aantal campers maar rond de middag staat het al weer aardig vol. Deze keer erg veel Fransen die kennelijk van het laatste vakantieweekend gebruik maken. Ook de kade ligt als elke avond vol. Vandaag kunnen wij dan ook voor het eerst deze week bij het schip weg, in het weekend komt er sowieso geen vracht. Maar we beginnen ons wel op alternatieven te beraden. Die accu’s zijn we vermoedelijk kwijt, een kostbare grap.
E&H nodigen ons uit voor een echte Zwitserse kaasfondue morgenavond bij hun aan boord.

Zondag 1 september 2013

Bij alle ellende van het wachten op de accu’s is het gelukkig wel erg mooi weer. Wel liggen we achter een hoge bergkam, zodat we pas tegen half tien zon op het schip krijgen. Dus brandt elke ochtend de kachel even, want koffie maken bij14 graden vind ik iets te fris. s’Middags verschijnt er aan de kade een heel apart bootje, het lijkt een Noordafrikaans vissersbootje, maar vaart nu onder Engelse vlag met als enige bemanning een jonge Engelse vrouw. Het blijkt een bootje te zijn waarop 34 vluchtelingen zaten toen ze bij Lampedusa opgepikt werden door de Italiaanse marine. Onvoorstelbaar.

onze 'redders in de nood' vertrekken weer naar Nederland

onze 'redders in de nood' vertrekken weer naar Nederland

Lees het verhaal en de achtergronden verder maar eens na op http://www.to6411.net/
In de avond een voortreffelijke Zwitserse kaasfondue aan boord van de Sina. Zij gebruiken daarbij nog apart drankjes en olie om  eerst het brood in te dopen, alvorens dat in de kaas onder te dompelen. Dat tikt best aan naast alle rode wijn die er tot onze verbazing bij geserveerd wordt, maar we zijn inmiddels wel wat gewend en het was voortreffelijk.

Maandag 2 september 2013
De kogel maar door de kerk gejaagd. UPS laat niets van zich horen. Pakket staat nog steeds op de zoeklijst. Hun meegedeeld dat, mocht het ooit te voorschijn komen, ze het weer af mogen leveren op het adres waar ze het opgehaald hebben. Bij onze werf (van Gent Watersport) weer 2 accu’s besteld. Maar dit keer zullen ze vervoerd worden door mijn broer die zo goed is om daar 2 dagen voor uit te trekken. We zijn niet zo gek dat we UPS nog een keer het vervoer laten verzorgen, nooit meer. Maar omdat je niet weet wat dit bedrijf uithaalt blijven we nog wel de hele dag aan boord, want je weet maar nooit. Geluk bij een ongeluk: het blijft prachtig weer.

Dinsdag 3 september 2013
De accu’s worden gehaald in Kerkdriel en komen morgen. Stel je nu toch eens voor dat UPS die dingen terug vindt en ook morgen bezorgt. Dan hebben we vier nieuwe. Maar door alle onzekerheid moet er toch steeds iemand (in de regel de kapitein) aan boord zijn. Sanne doodt ondertussen de tijd met bramen plukken, jam maken en een fietstocht naar de Sina die verder is gevaren. Wij vinden het fantastisch zoals ieder ons probeert te helpen maar als de accu’s er niet zijn kan er niet echt geholpen worden.

Woensdag 4 september 2013
Tegen 17 uur arriveren broer en echtgenote met het inderdaad loodzware vrachtje. Bij het uit de auto tillen blijkt toch dat een dergelijk gewicht eigenlijk nog net iets te veel is voor mijn rug.We besluiten om niet meer de hele wisseling uit  te voeren; dat kon wel eens een paar uur gaan duren en dan zitten we vanavond in het donker en doen ook alle pompen (drinkwater en zwart water) het niet. Als proef tillen S&E en Sanne de startaccu alvast uit de machine kamer en dat valt niet tegen. Mijn bewondering voor de beide dames. Morgen de verdere wisseling en installatie. Sanne bereidt voor ons een heerlijk maal en ondanks onze goede voornemens gaan we niet al te vroeg naar bed.

Donderdag 5 september 2013

de klus is geklaard, een sigaartje waard !

de klus is geklaard, een sigaartje waard !

In de ochtend de operatie voltooid. Oude accu’s afgekoppeld en er uit en nieuwe er in en aangesloten. Ook nog even hulp gehad van een Nederlandse camper-eigenaar. Dank. Maar nogmaals mijn bewondering voor en heel veel  dank aan broer, schoonzus en Sanne. Want deze batterijtjes wegen wel ruim 56 kilo per stuk. Om half elf is de operatie voltooid. Zonnepanelen weer aangesloten, waterpomp weer gemonteerd en trapje naar de machinekamer weer bevestigd. Ik loop naar het kantoor van de VNF een klein stukje verder op en gelukkig zijn zij zonder meer bereid om de oude accu’s af te voeren. Het bevestigt weer eens de vrijwel altijd enorme klantvriendelijkheid van de VNF-mensen op de werkvloer. Vanmiddag en vanavond blijven de nieuwe accu’s nog aan de lader; morgen gaan we eindelijk weer verder. Richting Reims.