Zondag 19 mei 2013

Een bijzondere ochtend: het is droog! Daarna in de middag en avond enkele buien, tijdens de nacht vrijwel continue regen bij een harde, vlagerige wind. Sanne brengt de moed op om een flink stuk te wandelen en maakt wat foto’s van de omgeving. Ik vind het te koud. Heb spijt dat ik mijn thermo-ondergoed niet bij me heb. Binnenboord kunnen we het overigens wel warm houden.

Maandag 20 mei 2013.

Daar wordt een mens toch wel weer vrolijk van.

Daar wordt een mens toch wel weer vrolijk van.

Het wordt een eentonig verhaal. De weerberichten worden steeds slechter. Zelfs als de stremming hier iets verder wordt opgeheven, is het de vraag of we wel verder willen varen zolang het weer zo slecht blijft. De achterbuurman is van mening dat we dan wel een risico nemen; volgens hem is het gestremde stuk zo slecht dat er elk moment op een andere plek een gat in de dijk kan vallen, al dan niet bij een inlaat of een overloop.

Dinsdag 21 mei 2013
Weet ik niets meer van. Zal wel de hele dag geregend hebben. Voor de komende nachten wordt er vorst aan de grond verwacht. Wij lezen boek na boek. De kachel slaat nu ook tijdens de nacht aan!

Woensdag 22 mei 2013
De achterbuurman blijkt gelijk te krijgen. Er is een hoge ome van de prefectuur komen kijken naar de voortgang van de werkzaamheden en heeft vastgesteld dat een veel langer/groter stuk van de dijk onbetrouwbaar is geworden en eerst verder gerepareerd moet worden. Daarop heeft de locale directie onmiddellijk een bericht uitgestuurd dat de vaart niet a.s. maandag hervat kan worden en dat het kanaal voor onbepaalde tijd gesloten blijft. In ons haventje heerst enige verslagenheid; daar hebben we nu niet 3 weken op liggen wachten. Vanwege de diverse stremmingen door het hoge water (crue heet dat op z’n Frans) zijn de mogelijkheden echter beperkt. Half Frankrijk lijkt wel verzopen. Wij besluiten om nog maar enkele dagen af te wachten. Met minder dan 10 graden overdag, net boven nul in de vroege ochtend en behoorlijk wat wind is varen met de zomertent erop, dus met een open stuurhut, ook al geen feest.
Onze immer vriendelijke en meelevende havenbaas overweegt op te houden met de verhuur van bootjes en een skicentrum te beginnen.

Donderdag 23 mei 2013

Als het even droog is blijkt het toch best een boeiend landschap

Als het even droog is blijkt het toch best een boeiend landschap

Inderdaad is er sprake  van wat ijsachtige afzetting op het dak. Na mijn val van het schip eind oktober vorig jaar ben ik daar als de dood voor. Het weerbericht tot en met het weekend is waardeloos, daarna gaat, misschien, de dagtemperatuur omhoog tot wel 17 graden. We besluiten dat dat de minimumtemperatuur is om te varen.

Vrijdag 24 mei 2013
Tot onze stomme verbazing verschijnt er tegen vieren een VNF-auto en komt een glunderend baasje ons meedelen dat er vanaf a.s. lundi  á neuf heures weer gevaren kan worden. De werkzaamheden zijn klaar en het kanaal wordt weer gevuld. Nadien horen we  dat ze helemaal niet een langer stuk van de dijk van damwandplaten hebben voorzien, alleen een paar deukjes hebben opgevuld in het pad naast het kanaal. Daarmee was de prefect ook geheel tevreden; hij had immers zijn autoriteit nadrukkelijk waargemaakt door het kanaal 3 dagen langer en volstrekt onnodig gesloten te houden. Nu maar hopen dat de dijk het houdt tot we er maandag voorbij zijn. Wel een tikje zuur voor de twee boten die gisteren en vandaag het wachten opgegeven hebben en zijn omgekeerd om via de Saône en het Canal entre Champagne en Bourgonde naar het noorden te varen. Ruim 100 km tegenstrooms op de Saone, waar de afvoer op dit moment ruim 1400 m3 per seconde is. Bovendien gaat dat kanaal ook pas maandag open.
Tijdens de nacht realiseer ik me dat de zaken aan het omkeren zijn: werd ik voorheen wakker als het hard begon te regenen, nu word ik wakker en realiseer me plotseling waarom: het regent niet. Maar even later begint het vertrouwde getik weer en geheel gerustgesteld val ik weer in slaap.

Zaterdag 25 mei 2013
Eigenlijk zou ook het schip weer eens een flinke beurt moeten hebben, maar het is stervens koud en het regent. Dus dat moet maar even wachten. Nieuwe regel: onder de 15 graden wordt het schip niet gewassen. Voor mijzelf geldt ook zoiets, niet bij temperaturen onder de 20 graden. Maar met de kachel is dat nog wel te regelen.
Voor morgen is de weersvoorspelling iets beter: droog, 12 graden en wind ZW 3. Dan moet er dus gewassen worden en dus moet toch eerst het dek gepoetst worden. En natuurlijk alle voorbereidingen om maandag weer te varen, alle elektronica opladen, controles in de machinekamer etc. Maar we gaan weer, na 24 dagen oponthoud!  Richting Digoin. Als de dijk het houdt.