REIS 2013  bericht 2

Voor de goede orde zij nog maar even vermeld: wil je de foto’s vergroot zien, dan erop dubbelklikken. Via terug of back ga je weer naar het verslag.

Het meer van waaruit dit kanaal gevoed wordt: water genoeg!

Het meer van waaruit dit kanaal gevoed wordt: water genoeg!

Zaterdag 11 mei 2013
Vannacht zo nu en dan regen, vanochtend is het een beetje droog maar behoorlijk fris. Even na tienen komen S&E koffie drinken en gedag zeggen, zij rijden vandaag naar huis. In de haven is het afgrijselijk rustig. Geen huurders en geen eigenaren. Toch wel slecht voor de tijd van het jaar, maar de stremming van het kanaal doet er ook geen goed aan. Juist nu er voor het eerst in jaren in dit kanaal geen gebrek aan water is sneuvelt een deel van de dijk van het hoogste pand. Gebrek aan onderhoud?
Plotseling kan ik geen mail meer verzenden via mijn laptop. Na het nodige gehannes blijkt dat Vodafone een andere gebruikersnaam  voor de uitgaande mailserver heeft bedacht, omdat ik een ander abonnement heb sinds een maand. Zou wel zo handig zijn als ze je daarover informeerden.

Zondag 12 mei 2013

Automatisch werkend water-inlaat systeem in het kanaal

Automatisch werkend water-inlaat systeem in het kanaal

Koud, nat en winderig. Veel gelezen. Kebab gehaald op de hoek van het pleintje. Nooit eerder gegeten. Smaakt prima.

Maandag 13 mei 2013
Vanwege de voortdurende koude zuidenwind met nauwelijks zon het schip maar weer eens gedraaid. Met de boeg naar de wind is het in de stuurhut een stuk aangenamer. Soms denk ik, hadden we de wintertent nog maar niet ingeruild voor de zomertent. Maar half mei in midden Frankrijk: koud weer met veel en vaak regen en zelfs nog steeds veel wateroverlast, dat verwacht je nou niet direct.

Dinsdag 14 mei 2013
Zowaar, vandaag een prachtige dag. Ideaal weer, zonnig, soms even een wolkje, een heel licht windje en heerlijk warm. Zo mag het tot Kerstmis blijven. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om de raamrubbers en -vilten van het keukenraam te vervangen. Valt wel even tegen, kost de hele middag om alles piekfijn in orde te krijgen.

Vrijwel leeg kanaalpand, de dijkbreuk is helemaal achteraan rechts. Het lijkt nog wel wat maar de breedte is 2 á 3 meter, de diepte ongeveer 30cm

Vrijwel leeg kanaalpand, de dijkbreuk is helemaal achteraan rechts. Het lijkt nog wel wat maar de breedte is 2 á 3 meter, de diepte ongeveer 30cm

Maar nu zijn alle raamklussen dan ook weer voor een paar jaar van de baan. Met dank aan de VNF die uiteindelijk pas gisteren begonnen blijkt aan de reparatie van het bovenste kanaalpand. Op het web staat nog steeds dat de stremming in principe tot de 15e zal duren. Wij hopen dat het een week later zover zal zijn. Uiteindelijk liggen we hier al 16 dagen. En het ergste van al: de barometer zakt gierend.

Woensdag 15 mei 2013.
Het viel te verwachten. Sinds ergens vier uur van morgen is het beginnen te regenen en dat is tot op vanavond nog steeds het geval en zo nu en dan regent het nog knap hard ook. De barometer is in 12 uur tijd liefst 20 millibar gezakt, de middagtemperatuur van 22 graden gisteren naar 12 vandaag. Misschien dat ik het al eerder gezegd heb in het verslag van dit jaar: tot op heden meer dieselolie verbruikt voor de kachel dan voor de motor. De stilte in de haven is oorverdovend. In het kanaalpand waar wij nu liggen wachten in totaal 4 schepen op “reprise de la navigation”. O ja, en natuurlijk vlak voor het ‘droge’ pand ligt nog de met boomstammen geladen spits.

Duidelijker beeld van het lege kanaal. Het probleem (le trou) zit in de bocht

Duidelijker beeld van het lege kanaal. Het probleem (le trou) zit in de bocht (de arm van de kraan is nog net te zien)

Donderdag 16 mei 2013
De VNF heeft het bericht van de stremming weliswaar van haar website gehaald. Maar de stremming duurt onverminderd voort, het wordt op z’n vroegst komend weekend. Ook de regen weet van geen ophouden. We krijgen wel een duidelijk dagritme: slapen - eten - lezen - drinken - slapen.

Vrijdag 17 mei 2013
Rond half tien is het warempel droog. De havenmeester heeft ook nog steeds niets van de VNF gehoord. Daarom gaat hij straks zelf maar eens een kijkje nemen. Rond het middaguur is hij terug met de mededeling dat er waarschijnlijk volgende week donderdag weer gevaren kan worden. Als het meezit zelfs woensdag al. Maar wij zijn wat sceptisch aan het worden. Zeker is dat de nieuwe damwand vrijwel klaar is. Vanavond wordt daarachter beton gestort, dat kan dan vervolgens 3 dagen drogen, zaterdag zondag en maandag. Gelukkig dat het maandag 2e Pinksterdag ook nog mag drogen. (Zouden ze hier geen sneldrogende onderwaterbeton kennen?). Dan dinsdag de zaak afwerken en woensdag het pand weer vullen. Dat duurt  ook nog minstens een dag, want het is een stuk van 4030 meter lengte.

Dijkwerkers leggen een nieuw stuk damwand aan weerszijden van de inlaat, waar de oude dijk het begeven had.

Dijkwerkers leggen een nieuw stuk damwand aan weerszijden van de inlaat, waar de oude dijk het begeven had.

Ik krijg van de achterbuurvrouw, die met de havenbaas is meegegaan, een serie foto’s van het betreffende stuk kanaal en de werkzaamheden daar.

Zaterdag 18 mei 2013
De wind is naar het NO gegaan en neemt toe. Het is koud en nat en regent zo nu en dan. Gelukkig dat we aan de stroom liggen, met het elektrische kacheltje in de lage stand houden we het binnenboord net aangenaam. En varen met dit voortdurende herfstweer zou ook niet alles zijn. Maar inmiddels loopt het havengeld (€ 11,- per dag) wel op. De weersvoorspelling voor de komende week geeft nog steeds maximumtemperaturen van 13 graden.

De damwand platen moeten heel wat meters de grond in getrild worden

De damwand platen moeten heel wat meters de grond in getrild worden

Foto’s met dank aan Elisabeth van de Pascal.

Tenslotte, soms hebben Fransen toch wel wat gevoel voor humor:

Vissen verboden. Wat niet meegespoeld was hebben ze ongetwijfeld al lang verorberd

Vissen verboden. Wat niet weggespoeld was hebben ze ongetwijfeld al lang verorberd