N.B.1.  Helaas lagen we de afgelopen 14 dagen op een plek waar de ontvangst via mijn modem dermate zwak was, dat het maken van een nieuw bericht tientallen uren gekost zou hebben. Dus de gegevens maar bewaard tot we in een gebied met een betere dekking lagen en het verhaal enigszins gecomprimeerd.
N.B.2.  Dit jaar kan ingelogd en gereageerd worden. Reacties komen eerst bij mij terecht voor moderatie. Omdat ik niet dagelijks in de lucht kan zijn is het dus mogelijk dat het enige tijd (if at all) duurt voordat je reactie gepubliceerd wordt.

ZONDAG 10 MEI TOT EN MET MAANDAG 25 MEI
Het weer is bepaald niet optimaal aan het begin van deze periode: buiig en soms veel wind. Eigenlijk waait het hier bijna altijd wel stevig, meest uit noordelijke richtingen en dan ligt ons bootje precies op de wind. De laatste dagen is de wind echter vrijwel constant ZO en dus krijgen we voortdurend enorm veel stof over ons heen van het verkeer van en naar de cementfabiek en de silo.
Maandag 11 mei zijn we naar Agde geweest om een een kijkje te nemen bij het bedrijf c.q. de werf van Allemann in Grau d’ Agde, waarover we uitsluitend positieve verhalen horen. Ziet er allemaal prima en goed verzorgd uit. Annex is een zeer uitgebreide winkel met watersport artikelen, een ervaring zo’n winkel in Frankrijk. We overwegen om de boot, voor we volgend jaar terug varen naar NL daar te hellingen en van een nieuwe laag antifouling te voorzien. Scheelt aanzienlijk in de snelheid en dat kon tegenstrooms de Rhone op wel eens zeer de moeite waard blijken.
Dinsdag en woensdag dreigt er voortdurend regen of regent het echt maar Sanne ziet toch kans een paar wassen droog te krijgen.
Donderdags zijn we weer te gast bij de familie Tel; blijft een heel bijzonder gebeuren: heerlijke maaltijd en wijn en een steeds wisselend maar altijd boeiend gezelschap. De drang om na afloop van het diner nog iets te ondernemen weten we steed goed te beteugelen.
Vrijdagochtend blijken onze achterburen, Martin en zwager aan boord van hun schip (de Florin) te zijn. Kan ik eindelijk de stootwillen met Martin afrekenen, die hij in januari in Engeland voor mij gekocht heeft. Ze kosten overigens aanzienlijker minder (in €’s ) dan toen ik ze bestelde.

Ligplaats bij Patiasses

Ligplaats bij Patiasses

Zaterdag 17 mei verlaten we de haven en varen ongeveer 700 meter in Westelijke richting, tot bij het huis Les Patiasses van Tine en Ruud. Een verademing om daar te liggen: geen stof, geen  verkeers lawaai, geen silo meer te horen en s’ nachts aarde donker. Waarmee overigens niets ten nadele van onze haven is gezegd: Ted en Marion (beiden bijna 80 jaar oud!!) passen met grote zorg op alle schepen en verzorgen de haven meer dan behoorlijk. Maar het is een winterhaven en geen verblijfhaven.
De eerste helft van de week van 18 mei is Sanne druk met het bijwerken van het verfwerk van het voordek en de gangboorden: vele tientallen plekjes waar de verf eraf geschuurd is of kleine barstjes zitten worden “bijgeplekt”. Ik ben bijna al die tijd druk met het oplossen van een probleem met de praai-installatie. Uiteindelijk blijkt het te liggen aan een kapotte speaker in het apparaat zelf op het dashbord. Gelukkig heeft Sjaak van de Winterthur nog een losse speaker van een oude geluidsinstallatie over en zowaar: na 2 jaar werkt de praai weer rimpelloos.
Het is bijkans ongelooflijk hoeveel fietsers en wandelaars er langs het kanaal bezig zijn. Werkelijk duizenden. Het lijkt wel of naast de vele buitenlanders ook heel Frankrijk gehoor geeft aan de oproep van Sarcozy om de vakantie dit jaar in eigen land door te brengen. De chambres d’hotes floreren hier in de buurt dan ook allemaal als nooit te voren. Pikante bijzonderheid bij dit gebeuren: inkomsten uit verhuur van chambres d’hotes zijn tot € 70.000,- belastingvrij.
Donderdag 21 mei probeer ik vroeg Jochem te bellen, hetgeen aanvankelijk niet lukt. Volstrekt niet in de gaten dat het Hemelvaartdag was en hij dus lekker uit kon slapen. Een uitgebreide storing bij Vodafone maakt vervolgens het contact er ook niet simpeler op. ’s Avonds geven Sj&L een borrel, zij vertrekken morgen richting Toulouse; uiterst gezellig met de Hollandse kolonie een deel van de wijnoogst van het afgelopen jaar geconsumeerd. De avond eindigt in enige consternatie, doordat plaatselijke jeugd met stenen naar het schip van Ted en Marion gooit, waarbij er ook een steen op de Winterthur terecht komt. Als we achter hen aan gaan zijn de vogels natuurlijk gevlogen.

Overstort van het kanaal

Overstort van het kanaal

Vrijdags de auto in de wasserette super grondig schoongemaakt en vervolgens op het afgesloten parkeerterrein van de haven ingepakt onder een speciaal aangeschafte hoes en de accu losgekoppeld.
Zaterdags is het onze beurt voor de vertrekborrel en gaat de rest van de oogst er aan. Wij gaan morgen ook richting Toulouse. H&C (Progres) en B&J (Evolutie) komen begin volgende maand die kant op. D&A gaan richting Herault en M&G weten het nog niet precies.
Zondag 24 mei gaan we eind van de ochtend met schitterend weer van start, maar uiterst kalm aan. Twee uur later, na de eerste sluis (bij Argens vinden we een prima plek. Helemaal alleen, geen mensen, geen verkeer, geen verlichting, wel - naar later blijkt - naast een poel met een paar duizend brulkikkers. Toch slaapt dat prima.
Vandaag, maandag, doorgevaren naar Homps, schitterend weer maar wel veel wind. Zijn van plan om hier een paar dagen te blijven liggen, omdat de weersvoorspelling voor de komende dagen wat minder is: wind N, kracht 5 en buien, temperatuur maar net boven de 20 graden.

ongerept stukje natuur

ongerept stukje natuur dank zij de overstort