REIS 2009

DONDERDAG 30 APRIL TOT ZONDAG 10 MEI

30 April. Prachtige dag hier, strakblauwe hemel en een aangenaam windje. Vandaag de verjaardag van Jan T. van de Dageraad. De dames T. hadden er een uitgebreid feest en een grootse smulpartij van gemaakt. Terwijl wij op “Jan z’n landje” naast hun schip heerlijk zaten te smullen en te borrelen hadden we geen idee van de tragedie die zich ondertussen in Nederland afspeelde. Ook gasten die pas later op de middag kwamen wisten nog van niets.  Wij kwamen er pas achter toe we ’s avonds om een uur of negen nog even op internet keken. Onbegrijpelijk, en diep triest voor de nabestaanden.
Vrijdag 1 mei is in Frankrijk een dag waarop eigenlijk niemand werkt (soms vragen we ons wel eens af of voor veel Fransen de tijd ooit op 1 mei stil is blijven staan). Ik ben nog lichtelijk vermoeid van het verjaardagsfeest en doe dus ook maar niet al te veel maar Sanne laat de wasmachine overuren maken. Zon en wind: eind van de middag ligt alles weer schoon en droog in de kast.
De dag daarop (zaterdag) uitgebreid het schip gewassen. Vandaag komt de auto van Sj&L terug (stond al enige weken in de garage voor herstel na een aanrijding). Eerst blijkt de garageman enige tientallen km’s te ver gereden te zijn, vervolgens weer enkele tientallen km’s te ver terug. We besluiten tenslotte om hem te vragen om bij de afrit van de snelweg op ons te wachten en gaan met onze auto naar die afrit toe. Anders had het vast nog enkele uren geduurd hebben voor hij in Sallèles zou arriveren.
Daarna zijn we gevieren naar (èèn van) de plaatselijk wijnboeren in Mirepeisset gereden om ons te voorzien van een adekwate voorraad. Heerlijke wijn, vooral de rosé en de witte, hadden we afgelopen donderdag voor het eerst geproefd bij Jan T.
Zondag 3 mei is het marktdag in Le Somail. We gaan te voet (30 min. lopen) er naar toe.

klein stukje van de markt in Somail, gezien vanaf de brug

klein stukje van de markt in Somail, gezien vanaf de brug

Tot onze verrassing blijkt het een enorm uitgebreide markt te zijn, alle straten staan vol met kramen en de auto’s van de bezoekers staan tot ver buiten het dorp. Onvoorstelbaar wat een zooi er te koop wordt aangeboden. Maar even zo goed zittten er soms ook onwaarschijnlijke koopjes tussen. Sanne wil eigenlijk graag wat servies kopen maar er is helaas niets wat haar goedkeuring kan wegdragen. Gelukkig vind ik aan de waterkant nog een prima stootwil, zodat we toch nog met iets weer thuis komen. Zeer aangenaam weer, sinds 2 dagen eten we weer buiten in de stuurhut en is het ook lang genoeg licht om daarna nog een poosje te lezen.
Maandagochtend gaat er even iets niet goed en verdraai ik stevig m’n rug. Dat wordt een paar dagen langer in de haven blijven en hèèèl voorzichtig blijven bewegen. Gelukkig kan ik dinsdagmiddag net de 80 meter naar de boot van Sj&L halen. Sjaak is jarig en ook op deze verjaarspartij is het weer oergezellig en genieten we van alle heerlijke dingen die Lenie heeft klaargemaakt.
De dag daarop (woensdag) laat de rug het toch echt helemaal afweten. Gisteren blijkbaar te lang stil gezeten en/of onvoldoende pijnstilling genomen. Pech, want we (= de bemanningen van een aantal Nederlandse bootjes in en om de haven) hebben de familie Tel vandaag een etentje aangeboden en dat gaat dus mijn neus voorbij. Terwijl Sanne en de anderen heerlijk zitten te smikkelen in een wok-restaurant  in Narbonne troost ik mij met wat sterkere pijnstillers en regelmatig een klein stukje lopen en dat pakt goed uit. Mogelijk dat de door Sanne met liefde (maar daarom niet minder pijnlijke) toegepaste massage/manipulatie van mijn rug daar ook nog aan heeft bijgedragen. De volgende dag gaat het lopen alweer een stuk beter, zodat ik het “Donderdag-diner” bij de familie Tel niet hoef te missen.
Vrijdag en zaterdag (8 en 9 mei) rommelen we op ons gemak wat aan: de laatste schoonmaak- en ‘nieuwe dingetjes’ - klusjes worden gedaan en eigenlijk zijn we nu vaarklaar. Sanne heeft nu ook weer tijd om (soms samen met C. van de Progress) flinke wandelingen te maken. Ondanks het inmiddels sombere en soms natte weer barst de natuur in alle hevigheid los. Overal prachtige kleuren, de wijnstokken botten dagelijks verder uit. Toen we hier arriveerden ruim 2 weken geleden zat er nog nauwelijks blad aan.

klaprozen in aanplant vijgenbomen

klaprozen in aanplant vijgenbomen

uitlopende druivenstokken, onafzienbare velden

uitlopende druivenstokken, onafzienbare velden

Dit weekend is wederom een lang vrij weekend voor de Fransen. Vrijdag 8 mei is hier een soort bevrijdingsdag. Volgens een plaatselijke bewoner de dag dat het Franse leger terugkwam (achter het Amerikaanse leger!) uit de 2e wereldoorlog. Voor ons  betekent het in elk geval dat zowel de nabij gelegen silo als de cementfabriek niet werken en de daarmee gepaard gaande stilte compenseert het uiterst sombere maar niet koude weer. We moeten volgende week maar eens kijken of we de Artemis uit de haven kunnen loodsen.

overleg met de havenmeester: kunnen we er wel tussendoor

overleg met de havenmeester: kunnen we hier wel tussendoor?