ARTEMIS 14e week reis 2016 (week 28)

Maandag 11 juli.

Vanochtend is het weer totaal anders, zwaar bewolkt, zo nu en dan wat regen en zeker 10 graden minder dan gisteren. Sanne gokt om enkele wassen te draaien en krijgt ze zowaar nog droog ook. Ik probeer de platanenspikkels op de randen van het dek weg te poetsen en dat lukt tot mijn verbazing nog redelijk. Bij het ophalen van het anker gisteren zijn er wat krasjes op de boeg ontstaan en die worden ook even bijgewerkt. Later op de avond valt er wat meer regen.

Dinsdag 12 juli.img_8795-custom1

Het heeft vannacht bij tijd en wijle zwaar geregend, maar ondanks de ruim openstaande dakramen is het binnen droog gebleven. Ik maak het weblog van de vorige week. Sanne slaat ruim voorraad in bij de supermarkt. De Gretige Henriette heeft nog steeds problemen met de warmwatervoorziening, alles leek in orde maar er lekt nu voortdurend water uit de overflow van het koelsysteem van de motor. Conclusie: er moet een lek zijn tussen binnenwand en buitenwand van de boiler. Na loskoppelen van het koelsysteem van de motor van de boiler stopt de lekkage en weten we dus wat het probleem is. Helaas voor Bill want nu moet hij dus de boiler weer uitbouwen en alsnog een nieuwe weer inbouwen. Bovendien duurt het wrs. een week voor de nieuwe geleverd kan worden.

Woensdag 13 juli.

14 juli: herdenking bij het monument

14 juli: herdenking bij het monument

Vannacht een paar enorme plensbuien, maar in de ochtend lijkt het weer iets op te knappen. Ondertussen is het hard gaan waaien en haalt de temperatuur de 20 graden niet meer. Inmiddels begint een ander probleem steeds storender te worden: wat ik ook probeer, de telefoon vertoont al maar meer problemen. De helpdesk van Vodafone kwam er gisteren ook niet uit en zou vandaag terugbellen, maar doet dat dus niet. De service van Samsung gebeld: komen er ook niet uit, maar we maken een afspraak dat ze morgen terugbellen en dan zal een specialist proberen het probleem te tackelen. In de avond is er op de kade een feest, opgeluisterd door een Braziliaanse dansgroep. De zeer schaars geklede meiden van die groep bewegen in hoog tempo hun diverse lichaamsdelen, volgens mij omdat ze het gewoon koud hebben, en erg warm worden wij er ook niet van. Met onze weekendgasten een glas wijn gedronken in het Uvarium, de uitspanning boven aan de kade Dat helpt beter tegen de kou.

Donderdag 14 juli.

1 minuut stilte

1 minuut stilte

Quatorze juillet. De service van Samsung belt inderdaad terug en komt al snel tot de conclusie dat er een ingewikkelder probleem aan de hand is. Daarvoor moet eerst een back-up van het hele toestel gemaakt worden, dan alles teruggezet op de oorspronkelijke fabrieksinstellingen en daarna de back-up weer terug geplaatst worden. Dit alles onder hun leiding en controle op afstand. Dat kan alleen als ik een krachtige internetverbinding heb en die heb ik aan boord natuurlijk niet. Afspraak gemaakt dat we dit zaterdagmorgen zullen doen. Ik regel met Jim (havenmeester) dat ik dan in de capitainerie mag werken, die is op zaterdagmorgen toch dicht. Desalniettemin blijft de zorg dat iemand anders toegang heeft weten te krijgen tot mijn gegevens. We wonen de uiterst sobere plechtigheid bij het herdenkingsmonument bij en genieten daarna van een rustige middag, terwijl het weer een beetje begint op te knappen.

Vrijdag 15 juli.

De zomer is terug! Staalblauwe hemel, licht windje, heerlijk warm. Schip gepoetst, zaten nogal wat spikkels van de platanen op. Met de zwabber krijg je lang niet alles weg, dus Sanne geeft de randen van de opbouw nog een extra beurt. We hadden eigenlijk vandaag weer naar ‘onze eigen plek’ gewild, maar vanwege de telefoonperikelen kan dat pas morgen. De weersvoorspelling geeft voor de komende 7 dagen temperaturen aan tussen 30 en 35 graden. Logboek bijgewerkt, Sanne op de fiets naar de supermarkt. Ik overleg een en ander met onze achterbuurman (van de Lyneve), hij heeft zijn prachtige schip vrijwel helemaal zelf gebouwd; begonnen met 35 ton staal, alles zelf gesneden en gelast. Merkwaardigerwijze vertelt hij vervolgens dat hij alle houtwerk in het schip heeft laten doen want met hout kan ie niks. Bouwtijd 5 jaar, 4 dagen/week gewerkt in zijn eigen bedrijf, 3 dagen/week aan zijn eigen boot. Ondanks de zelfbouw en vervolgens een stranding bij de overtocht van Engeland naar Europa is zijn huwelijk niet gestrand, maar wil zijn echtgenote nooit meer op zee! Waar heb ik dat meer gehoord? Bill en Winnie hebben ons uitgenodigd voor een glas wijn bij het Uvarium, zo ongeveer net boven ons schip. Daarna een prachtige warme avond in de stuurhut met een koele dronk.

Zaterdag 16 juli.

Weer terug op ons 'eigen' plekje

Weer terug op ons 'eigen' plekje

Gevaren: 5 km, 1 uur.

Koude nacht, maar de zon warmt ons snel weer op. Gewapend met telefoon en laptop naar de capitainerie, waar de specialist van Samsung na een klein uurtje erin slaagt om de meeste instellingen van de telefoon weer aan de gang te krijgen. In ieder geval is mijn adressenbestand weer compleet. Later blijkt dat met het terugzetten van de eerst gemaakte back-up toch een groot aantal zaken, met name wachtwoorden en allerlei instellingen niet mee terug zijn gekomen, dus heb ik nog wel een poosje zitten prutsen. Als dan alles weer zo’n beetje werkt, krijg ik bij mijn Google account weer de ramp-melding: instelling gestopt. Maar omdat het adressen bestand nu niet is aangetast laat ik het maar zo; maar of ik ooit nog een Samsung wil is wel zeer de vraag, omdat het her-optreden van de klacht nu alleen nog maar in de fabriek verholpen kan worden, aldus hun servicedienst. Dus pas in november. Maar zo ben je wel een ochtend van de straat, of liever van ’t schip. Na de lunch meteen de lijnen los en naar ons ‘eigen’ plekje, 5 km stroomopwaarts. Prachtige avond, bijna volle maan, alleen de geluiden van de kikkers en de vogels en zo nu en dan het getinkel van een ijsklontje in onze glazen.

Zondag 17 juli.

Na het ontbijt krijgt vandaag de wind-water lijn van de boot een grondige poetsbeurt. Het moge duidelijk zij dat dit grotendeels vanaf de zwemtrap en of zwemmend gebeurt. Als de stuurboordkant en de achterkant gedaan zijn is de middag vrijwel om en de fut eruit. Morgen de rest. Het valt op dat de aangroei van het onderwaterschip tamelijk makkelijk te verwijderen is, voor zover ik er bij kan. De antifouling laag ziet er nog voortreffelijk uit, dus we gaan dit jaar nog maar niet uit het water. Overigens: vandaag weer prachtig weer, voor Sanne iets te warm, maar in het water had ik daar absoluut geen last van.