ARTEMIS 2e week reis 2016 (week16)

Ter info nogmaals: als je op een foto dubbel klikt verschijnt er een grotere versie, via ‘terug’ of ‘back’ kom je weer in de gewone leesuitvoering.

Maandag 18 april.

De kerk St. Jacques in gebruik als expositie ruimte

De kerk St. Jacques in gebruik als expositie ruimte

Opnieuw prachtig weer. Al redelijk vroeg in de ochtend verschijnt Iain (de havenmeester) met de nodige spullen voor een nieuwe drukbeveiliging van de boiler. Het is discutabel of het echt nodig is (van 4 naar 6 bar) maar we weten niet zeker wat er gebeurt als het vat gevuld wordt met water van 20 graden tot een druk van 4.1 bar en daarna de temperatuur van het water oploopt tot 90 graden. Bovendien werkt het oude veiligheidsventiel door de kalkafzetting sowieso niet goed meer. Na een uurtje prutsen zit alles weer in elkaar en is ook de uitvoerslang van de pomp nu toch definitief vervangen, want ook een druppel per uur is te veel. Water onder het schip is prima, maar onder ín het schip is levensgevaarlijk.

Veel hulp kan ik overigens niet bieden, mijn rug is behoorlijk geraakt gisteren en een maximale dosis pijnstillers geeft nauwelijks verlichting. De watertanks worden gevuld; Sanne draait enkele wassen, ’s avonds is alles weer droog.

Dinsdag 19 april.

Brugwachtershuisje, ook al naar mij vernoemd.

Brugwachtershuisje, ook al naar mij vernoemd.

Redelijk fris in de ochtend, maar na enige tijd warmt de zon ons toch weer lekker op. We zijn in gedachten voortdurend bij een afscheid, waar we nu niet bij aanwezig kunnen zijn. Naar de capitainerie om via de wifi allerlei zaken van de nieuwe laptop te updaten: 1,2 Gb is een beetje veel voor mijn Vodafone abonnement. Na de lunch gaat Sanne voor het eerst per fiets boodschappen doen en komt zowaar terug met een nieuwe wandelstok voor mij: je vergeet altijd wel iets mee te nemen. Sanne haar been is prachtig van kleur en doet gelukkig veel minder pijn; met haar voet gaat het nog maar matigjes. Verder vandaag voor het eerst weer een stel huurboten waargenomen. We genieten buiten in de stuurhut maar nog wel onder de wintertent van een prachtige avond.

Woensdag 20 april.

Bewolkt weer met een frisse ZO wind. Flink wat uurtjes besteed aan het weblog. Van het goede voornemen om elke dag een stukje te schrijven was nog niets terecht gekomen. Tussendoor zo nu en dan een stukje gelopen. We rommelen wat aan maar doen niet veel. In de avond de kinderen, familie en enkele goede vrienden gebeld. De voorspelde windkracht 5 blijft uit, maar het waait wel stevig. Net voor het ter kooi gaan begint het te regenen.

Donderdag 21 april.

De hele nacht heeft het afwisselend hard en iets minder hard geregend en dat blijft het vandaag ook de hele dag door doen. Veel nuttigs doen we dus niet. Pas na de avondmaaltijd wordt het min of meer droog. We maken een korte avondwandeling, 2 kreupele mensjes.

Vrijdag 22 april.

Somber en kil weer. Voet (Sanne) en rug (mijn) gaan iets beter. We doen wat kleine klusjes. Motor gedraaid om te kijken of de nieuwe boilerbeveiliging goed werkt: geen lekkage. Om 18 uur het gebruikelijke vrijdagavond-bezoek van de in de haven aanwezige varensgasten aan de pub. Was weer zeer genoeglijk. Met een extra grote en overheerlijke ‘pizza magret’ terug naar boord. Blijft regenachtig en koud weer.

Zaterdag 23 april.

Smalle doorgang (openstaande sluis) op een overigens brede rivier (de Tarn), sinds enkele dagen weer boven water.

Smalle doorgang (openstaande sluis) op een overigens brede rivier (de Tarn), sinds enkele dagen weer boven water.

Nog steeds bewolkt, af en toe een bui en een koude wind. Rug was gisteren beter dan vandaag, ook met Sanne’s voet schiet het nog niet echt op. Dat maakt het plannen over wat we de komende dagen zullen gaan doen niet echt gemakkelijk. Oorspronkelijk wilden we zo gauw mogelijk naar de Lot, maar de overtocht over de Garonne is nog steeds niet mogelijk vanwege het hoge water. Bovendien is het afscheid van Kaz en Iain verplaatst van 30 mei naar 1 mei en dat is al volgende week zondag. Dan toch maar even tussendoor naar Mirepeisset?, we weten het eigenlijk nog niet. Vanavond H&C maar eens bellen, horen we in ieder geval wat hun plannen zijn voor volgende week.

Zondag 24 april.

In de ochtend is het gewoon koud en staat eer een straffe NW wind, in de middag komt het zonnetje er af en toe bij maar de wind blijft. Buiten zie je iedereen in winterkleren, dus bepaald geen mooi (Frans) voorjaar. H. belt, maar we weten nog niet precies wat we willen; afgesproken dat we a.s. dinsdag opnieuw bellen voor nadere afspraken c.q. overleg.