ARTEMIS 1e week reis 2016 (week15)

We gaan proberen dit jaar weer een reisverslag te maken. De afgelopen 2 jaar is dat door omstandigheden niet gelukt. Maar van allerlei kanten is er op aangedrongen er toch weer aan te beginnen.

Zondag 10 april.

Na een uitermate geslaagd Safaridiner om 6 uur opgestaan en een desperate poging gedaan om het laatste deel van de bagage in de auto te stouwen. Tot onze eigen verbazing lukte dat, maar wel met de nodige moeite, zodat we toch pas weer om 8.15 uur konden starten. Zal het ons ooit lukken om anderhalf uur eerder te vertrekken?

In Parijs per ongeluk op de Boulevard Peripherique terecht gekomen in plaats van de route via de A86. Toch wel een half uur extra reistijd. Verder probleemloos naar Moissac. Aankomst 20.10 Niet slecht voor 1200 km. Overigens prachtig weer om te rijden.

Snel de auto leeg gehaald, alles maar zolang ergens in de boot geknald, borreltje genomen en hapje gegeten. Morgen zien we wel weer verder. Om 23 uur begint het keihard te regenen, hebben wij eventjes geluk gehad!

Onze winterplek in Moissac

Onze winterplek in Moissac

Maandag 11 april.

Inspectie van het schip: alles ziet er prima uit, nergens iets gelekt, maar vooral de buitenkant is ontzettend smerig met veel groene aanslag van de bomen. Nu blijkt ook waarom de havenmeester wilde dat we vandaag terug zouden zijn: het schip moest verhaald worden naar de overkant en dat lukte hem niet omdat ik vergeten was hen de sleutel van het hangslot te geven, waarmee het schip met een ketting aan een bolder lag. (Voorzorg tegen vandalen die het leuk vinden om schepen los te gooien). De hele dag besteed aan het schoonmaken en inruimen van de kasten. Watertanks gevuld, alle kranen dicht en de pomp aangezet. Alles lijkt prima te werken, maar er is wel iets raars, het blijft maar borrelen in de leidingen en in de pomp. Zal wel overgaan dachten we.

Dan helaas het eerste ongeluk van deze reis, Sanne loopt naar buiten maar ziet niet dat het luik van de machinekamer open staat, dus dondert ze met een klap naar beneden: forse schaafwonden aan haar dijbeen en enorme spierpijn. Plat op bed, koud water erop (het been) en na een uur gaat het wel weer. Het blijft een bikkel! Gauw boodschappen gedaan en gegeten. Inmiddels is de grootste troep op- en ingeruimd en ons bootje weer enigszins leefbaar. Vandaag heerlijk zonnig weer maar tegen 23 uur barst er een enorm onweer los dat vele uren duurt. Maar onder de dekbedden heb je daar weinig last van.

Dinsdag 12 april.

Vandaag zijn de bovendekken aan de beurt, afspuiten, schrobben, boenen en geleidelijk verandert de kleur van het schip van bruingroen weer in glanzend wit. Sanne heeft veel pijn aan haar been, loopt moeilijk, maar ziet toch kans slaaphut, keuken en eethoek schoon en op orde te krijgen. Uitgebreid boodschappen gedaan. Overdag zon en droog, s’ nachts weer regen en onweer.

Helaas moesten we dus vanwege het verhalen van het schip vandaag hier zijn. We waren nu liever nog even in Nederland geweest, maar dingen lopen zoals ze lopen.

Woensdag 13 april.

Ja de 13e vandaag. Want inmiddels doet de waterpomp het niet meer. Achteraf blijkt het een best ingewikkeld probleem: de overdrukbeveiliging van de boiler is verstopt geraakt met stukjes van de teflon-tape gebruikt bij het vastzetten van de verloopnippel. Daarna is de pomp blijven lopen om de boiler gevuld te krijgen. Waarschijnlijk is de pomp daarbij oververhit geraakt en gesneuveld. In overleg met de havenmeester besloten een nieuwe pomp te kopen, hetgeen echter wel weer een ander probleem geeft. Die nieuwe pomp geeft een waterdruk van 4.1 bar, maar de drukbeveiliger van de boiler gaat open bij 4 bar. Dus ook een nieuwe drukbeveiliger van 6 bar gekocht. Alles wordt besteld en zal nog voor het weekend geleverd worden. Over de kosten zullen we het maar niet hebben: een huisje op Texel huren voor een week kost in deze tijd waarschijnlijk minder. Vervolgens de zijkanten van de opbouw en de romp een grote beurt gegeven terwijl Sanne de kajuit weer spic en span maakt.

Na een dag hard werken is het wel lekker dat tegen zessen de ‘fish and chips’ kraam arriveert en we gezamenlijk bij de capitainerie met oude en nieuwe kennissen genieten van een overheerlijke maaltijd ruim voorzien van passende vloeistoffen. (N.B. De eigenaar van deze kraam gaat elke 14 dagen naar Engeland om daar de vis en de aardappels te kopen; de kwaliteit die hij wil is in Frankrijk niet te krijgen).

Donderdag 14 april.

Na opnieuw regen tijdens de nacht komt de zon weer prachtig op, het blijft ruim 20 graden. Vandaag doen we het wat kalmer aan. Allerlei spullen vinden weer hun vaste plek, zowel binnen als buiten boord. Sanne haar been wordt langzamerhand wat beter, maar de voet blijft nog erg pijnlijk. Ik splits lijnen aan de 8 nieuw gekochte fenders en alle oude zooi aan touwwillen en rubberstootlijsten gaat de container in.

Vrijdag 15 april.

Opnieuw prachtig weer. Tegen 16 uur arriveert de nieuwe pomp. Helaas heeft de havenmeester geen tijd meer en dus ga ik zelf maar aan het installeren. Hetgeen wonderwel lukt. Heerlijk, we kunnen weer douchen. Dan snel om 18 uur naar de pub, de gebruikelijke vrijdagnamiddag borrel, al dan niet gevolgd door een overheerlijk pizza. Bijna alle schepelingen van de hele haven genieten in ruime mate van dit alles. Ieders enthousiasme kent geen grenzen: we spreken af dat we zondagmiddag met z’n allen gaan barbecueën op het terras van de capitainerie.

De hoofdvleesbereider

De hoofdvleesbereider

Zaterdag 16 april.

Het wordt eentonig: s’nachts regen en soms stevige wind, overdag kalm, droog en overwegend zonnig. Ik probeer het stuurwiel los te krijgen van de as om de stuurkast open te kunnen maken om een aantal overbodige elektra-leidingen te verwijderen. Dal lukt met geen mogelijkheid: het wiel is niet los te krijgen. Zeer tegen mijn gewoonte in geef ik het op. Die leidingen zitten er tenslotte al 3 jaar voor niks, dus een jaartje langer kan ook nog wel.. Helaas blijkt de aansluiting van de nieuwe pomp op het leidingsysteem een beetje te lekken. Aandraaien van de slangklem lijkt te helpen. Maar voor alle veiligheid toch maar even naar de Brico om een nieuw stuk slang te kopen. Voor de rest lijkt de hogere druk van de pomp nergens tot lekkages te leiden.

Vandaag slaat het weer al vroeg in de avond om: om 18 uur een superzware bui met veel wind. Tegen 21 uur wordt het weer rustig.

oude en nieuwe vrienden

oude en nieuwe vrienden

Zondag 17 april.

De dag begint wat grauw. Om 8.30, bij het controleren van de lekkage bij de waterpomp, gaat het helaas een beetje stevig mis: gebukt, rug gedraaid en pats, foute boel. Even daarna kan ik nauwelijks nog lopen of staan. Stevig aan de pijnstillers en ontstekingsremmers. Heel voorzichtig lopen naar de bbq (80 meter, haal het net). We zijn met ongeveer 20 man, er is eten en drinken voor anderhalf maal dat aantal en het is supergezellig. Om 16 uur geef ik het op en kreupel voorzichtig terug naar het schip. Uiteindelijk blijkt het bbq gebeuren tot in de avond door te gaan. Er was ook meer dan genoeg en zelfs toen was nog niet alles op.

Ondertussen neemt Sanne de controle van de nieuwe pomp over, de aansluiting blijkt nog steeds, zij het minimaal, te lekken. Morgen toch maar een nieuwe koppeling en het nieuwe stuk slang er aan zetten.