Woensdag 3 juli 2013

een zekere dreiging gaat er toch wel uit van kerncentrales

een zekere dreiging gaat er toch wel uit van kerncentrales

Regenachtige dag met vrij veel wind. We varen maar een klein stukje vandaag na alle emotie van gisteren. Bij Léré is een prima kade bij een silo die gelukkig nog even tot de graanoogst buiten bedrijf is. Ook hier weer water en stroom gratis.

Vaartijd 2.uur 10″ , 10 km en 3 sluizen.

Donderdag 4 juli 2013
Eindelijk lijkt de zomer begonnen, het is mooi weer, zonnig, lekker windje. Vroeg gestart om een plaats proberen te krijgen in Belleville waar wij een aantal jaren terug een schitterende plekje aan een park met wijds uitzicht hadden. Bij aankomst ligt het al vol, wij sluiten achter aan en slaan de ankerpennen op de wal. Na de lunch vertrekt een huurjacht
en kunnen wij doorschuiven. Een  Australiër zegt toe 8 meter op te zullen schuiven maar vertikt het vervolgens ondanks dat wij en anderen hem aanbieden te helpen met verhalen. E&H. liggen aanvankelijk bij ons opzij maar kunnen dan op een vrijkomende plek van een ander huurjacht verder naar voren afmeren. Net buiten de kade ligt een Nederlandse
hotelboot  van de HAT organisatie die gespecialiseerd is in gecombineerde fiets-vaarvakanties en waar dan ook tegen de avond een zeer internationaal gezelschap fietsers arriveert.

Vaartijd 1.00 uur, 5 km.en 1 sluis.

bijzonder tuin-complex in Belville

bijzonder tuin-complex in Belville

Vrijdag 5 juli 2013
Zon en warm, luieren, wassen en later verkassen want de meeste boten vertrekken. De Australier weigert nog steeds iets voor- of achteruit te gaan. Maar wij liggen nu aan de ‘officiële’ kade aan echte bolders. De passagiers van de hotelboot vertrekken met een bus naar Parijs. Binnenboord wordt daar hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de
ontvangst van de nieuwe gasten terwijl de gids de hele dag de 20 fietsen controleert en repareert.

Zaterdag 6 juli 2013
Zon, warm , wandelen, lezen, een praatje hier en daar, kortom: leven als God in Frankrijk.
Nieuwe gasten komen aan boord van de Anna Maria en het is vermakelijk te zien hoe deze zich “infietsen”.

Zondag 7 juli 2013
Idem als gisteren. Er ontstaat enig leedvermaak bij de aanwezige scheepsbewoners als blijkt dat de waterslang van de Australier net enkele meters te kort is en hij alsnog, maar nu zonder hulp, zijn schip moet verleggen.

pont canal (aquaduct van bijna 700) meter bij Briare. Ontwerper : Eifel

pont canal (aquaduct van bijna 700) meter bij Briare. Ontwerper : Eifel

Vandaag een fietstocht gemaakt naar de kerncentrale en over een fietspad langs de Loire dat een karrenspoor door een modderig bos bleek te zijn.  Aan de overzijde van de rivier is een mooi nieuw pad aangelegd. Een warme rit door een schitterende omgeving.De watertank wordt tegen de avond bijgevuld zodat wij morgenochtend na de hotelboot
kunnen vertrekken.

Maandag 8 juli 2013
Vandaag een stuk verder, weer met H&E. Er is als steeds niet veel vaarverkeer. Het kanaal naast de rivier blijft mooi en als wij bij Briare de beroemde kanaalbrug van Eiffel (662 meter lang en 11,50 meter breed, kanaal 5,50 meter breed) gepasseerd zijn komen wij op het Canal de Briare. Vanaf hier buigt de Loire naar het westen en gaan wij naar het noorden. In Briare maken wij een lunchstop en bekijken de prachtige mozaiekwerken  van emaille in en buiten de kerk. 8 Km. verder stoppen wij in Ouzouer sur Trézée, opnieuw aan een park waar allerlei voorzieningen zijn. Het is ongelofelijk zoveel zorg  aan de parken besteed wordt in deze regionen. En vaak zijn de voorzieningen gratis.

Vaartijd 4 uur 05″, 25 km en 4 sluizen.

Dinsdag 9 juli 2013

de inmiddels buiten gebruik zijnde 7 sluisjes van Rogny, vroeger konden schepen elkaar in deze 'trap' dus niet tegenkomen

de inmiddels buiten gebruik zijnde 7 sluisjes van Rogny, vroeger konden schepen elkaar in deze 'trap' dus niet tegenkomen

Bij bakker en slager boodschappen gehaald, de epicerie had geen verse groente. Samen weer opgevaren en direct na de laatste opgaande sluis vanaf Briare, een schitterende plek getroffen waar we weer vastmaken. Wij kijken over de dijk naar het Lac de Gazonne, een van de bevoorradingsmeren van dit waterscheidingsgebied. De volgende sluizen zullen wij weer naar beneden geschut worden. Wij blijven vandaag met onze 2 schepen alleen liggen. Het is er heel stil, het dichtstbijzijnde dorp ligt op ongeveer 5 km.
Opnieuw zon , warm, (veel) wind.

Vaartijd  1 uur 55″, 10 km en 6 sluizen.

Woensdag 10 juli 2013
Een schitterende dag, wandelen, luieren, genieten. Tegen de avond komen nog wat jachten overnachten.

Donderdag 11 juli 2013
Opnieuw een prachtige dag en opnieuw genieten. Jack gaat nog even te water om de schroeven te controleren. ’s Avonds met E&H gebarbecued.  En weer enkele jachten die vastmaken voor de nacht.

Vrijdag 12 juli 2013

interieur van de kerk in Briare

interieur van de kerk in Briare

Wij vertrekken op tijd om volgens afspraak om 9 uur bij de sluis te zijn. Helaas is iemand anders daar al voor ons gearriveerd en moeten wij wachten voor de trap van 6 sluizen. Wij krijgen nog enkele tegenliggers en dobberen voor bijna elke sluis omdat de 3e van de serie niet functioneert. Er is 1 sluiswachter die steeds met zijn auto van de ene sluis terug naar de andere(n) gaat om er 5 tegelijk te kunnen bedienen. Uiteindelijk zijn wij net voor de middag in Rogny waar wij aan een hoge kade met veel moeite en alle stootwillen die we hebben, kunnen afmeren. E&H kunnen hier niet liggen vanwege die hoge overstekende kade en proberen het verderop waar het ook niet lukt, varen daarom maar verder.

Eigenlijk is er op dit gedeelte van het kanaal maar één probleem: de telefonische (on)bereikbaarheid. FSR is soms dagen lang vrijwel niet bereikbaar. Alleen sms lukt dan  nog wel eens. Na vele vergeefse pogingen lukt het ons een telefoonverbinding te krijgen via Orange en kunnen we enkele telefoontjes afwerken. Wij informeren waar de Sina ligt
en die blijkt 4 km verderop aan een prachtige kade te liggen met water en stroom. Ook weer gratis. We besluiten direct weg te varen naar die plek, bij het plaatsje Dammarie. 8 Jaar geleden was dit een picknickplek zonder verdere voorzieningen. Er is een bar in het dorp met een depôt de pain, dus blijven wij hier enkele dagen wegens de nationale feestdag.

Vaartijd 3 uur 25″, 10 km en 6 sluizen.

een van de vele prachtig met bloemen getooide sluizen

een van de vele prachtig met bloemen getooide sluizen

Zaterdag 13 juli 2013
Wind, warm, zon. De was wordt gedaan en daarna een uitgebreidere verkenning van de omgeving met zijn 3 mooie en prachtig met bloemen getooide sluizen. Het hele gebied ziet er trouwens buitengewoon verzorgd uit. Tot middernacht buiten gezeten, deze keer weinig last van muggen.

Zondag 14 juli 2013
Nationale feestdag van Frankrijk, dus de sluizen worden vandaag niet bediend. Gisteravond geen greintje last gehad van de festiviteiten die zich overal in Frankrijk afspelen op de avond van de 13e juli. Heel in de verte een enkele vuurpijl gezien.
Nu we het einde van deze route naderen, Canal du Centre –>Canal lateral a la Loire –>Canal de Briare, moet gezegd worden dat dit toch een van de mooiste routes is om te varen. Heel erg rustig, ongelooflijk veel goed verzorgde aanlegplaatsen met heel dikwijls gratis stroom en water. Wat ons bovendien opvalt is de vriendelijkheid en behulpzaamheid van het sluispersoneel. Dat waren we in de Midi wel anders gewend. Daar staken ze geen poot uit. Het merendeel van de sluizen is afgaand en dat maakt het nog meer ontspannen. En als het dan zulk prachtig weer is als de laatste 2 weken dan vragen we ons af: willen we nog wel terug naar het verre zuiden, naar de Midi. De doorslag gevende reden zou dan toch zijn de grotere zekerheid van mooi weer.

het leven is goed in het Franse land

het leven is goed in het Franse land ....

Maandag 15 juli 2013
Vandaag toch maar weer een klein stukje gevaren en voor de rest genoten van zon en omgeving.
Vaartijd 3 uur 20″, 12km en 8 sluizen

Dinsdag 16 juli 2013
We varen door naar Montargis want de scheepsvictualien behoeven nu toch wel dringend een ruime aanvulling. Dat is misschien het enige minpuntje aan dit kanaal: je vaart door of langs allerlei dorpjes en je vindt overal wel ergens een bakker,  op veel minder plekken een meestal zeer sober voorziene epicerie en verse groenten en fruit zijn moeilijk te krijgen.
Maar inderdaad vindt Sanne in Montargis een grote en goed voorzien supermarkt.
Morgen gaan we het Canal du Loing op en dan na 50 km buigen we de Seine op en gaan richting Auxerre.

Vaartijd 3 uur 35″ 17 km en 6 sluizen

..... heel goed zelfs

..... heel goed zelfs

Met dank aan de bemanning van de Sina voor het ‘lenen’ van sommige foto’s.

(Zojuist hadden we een ervaring met de politie van Montargis, met als conclusie dat de eerder gemelde vriendelijkheid en behulpzaamheid niet op hen slaat. maar daarover de volgende keer).