<!– @page { margin: 2.54cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

REIS 2010

Uitzicht vanuit appartement tijdens de eindeloze winter 2009/2010

Uitzicht vanuit ons appartement tijdens de eindeloze winter 2009/2010

N.B. Voor alle foto’s geldt: door er op te dubbelklikken krijg je de grote versie in beeld. Via terug (back) kom je weer bij het verhaal uit.

Zondag 11 April tot en met zondag 23 mei

Beste lezers, ik kan mij voorstellen dat velen van jullie de hoop al opgegeven hadden dit jaar nog iets van onze reisbelevenissen te vernemen. Ik ga ook niet niet proberen de afgelopen 6 weken uitvoerig weer te geven, want daar wordt niemand vrolijk van. Maar wat een rampzalig weer dit voorjaar. Door dat slechte weer zijn we pas een week geleden echt met de reis begonnen.

Maar de winter in de haven was niet veel anders

Maar de winter in de haven was niet veel anders

Voor de volledigheid toch maar even even wat daaraan voorafging.

10 Mei vertrokken van huis richting Waregem, waar we een running dinner zouden hebben. Helaas nam het passeren van Antwerpen ruim 2 uur extra, waardoor een deel van het geplande programma niet meer haalbaar bleek. Jammer, maar gelukkig heeft Rudy beloofd dat we zijn kunstverzameling op een ander moment mogen bezichtigen. Diner, nagerecht en gezellig samenzijn waren echter zo goed en gezellig, dat we het file-leed snel weer vergeten waren. Met nog extra dank aan vriend Hein die ons van en naar het hotel heeft gebracht.

Sneeuwhoogte op het dek 2 dagen voor we aankwamen

Sneeuwhoogte op het dek 2 dagen voor we aankwamen

De volgende dag zonder problemen naar de haven bij Sallèles gereden. Toch nog bijna 1100 km, het blijft een heel eind. In de haven worden we begroet door Michel, de nieuwe ‘gardeur’. Ook Ted, de oude havenmeester heeft ons direct in de gaten.

Over de vele veranderingen in Port la Robine zal ik het later nog wel eens hebben. Vooralsnog is het duidelijk dat aan ‘onze’ kant in de haven geen electriciteit is (en wrs. ook nooit zal komen). Daarom besluiten we de volgende ochtend om de haven maar direct te verlaten en 700 meter verderop weer aan te leggen bij het huisje van vrienden (Ruud en Tina) waar we water en electra kunnen krijgen.

Wijnstokken bij aankomst, kale stronken met een enkel blaadje

Wijnstokken bij aankomst, kale stronken met een enkel blaadje

Gepland was ongeveer 2 á 3 weken daar te liggen, het schip grondig te poetsen, alles weer vaarklaar te maken en dan te vertrekken.

De verjaardag van Jan T. Het weer nog redelijk en als altijd een perfecte inleiding op de zomer

De verjaardag van Jan T. Het weer nog redelijk en als altijd een perfecte inleiding op de zomer

Maar doordat het weer aanhalen van alle vriendschappen meer tijd nam (gezelligheid kent immers geen tijd), we heel lang gezocht hebben naar een geschikte plek om de auto achter te laten (de afgesloten parkeerplek naast de haven was door de nieuwe pachters al meteen opgeheven) en we de derde week van April zulk mooi weer hadden dat er nauwelijks geklust werd, zagen de weergoden kans roet in het eten te gooien. Op 1 mei slaat het weer om en volgt een periode van regen, sneeuw, hagel, storm en bittere kou. Op de paar slechtste dagen overdag maar 3 graden, windsnelheden van over de 100 km/uur, gewoon koud, guur,nat K…weer.

Onze ligplaats gedurende de eerste 5 weken. Met veel dank aan Ruud en Tina

Onze ligplaats gedurende de eerste 5 weken. Met veel dank aan Ruud en Tina

Misschien moeten we achteraf maar blij zijn dat we nog net niet op weg waren, want zonder electriciteit is het verblijf aan boord onder die omstandigheden domweg niet aangenaam. Bijkomend voordeel is nog dat allerlei klusjes, waar je normaal niet gauw aan toe komt inmiddels ook gedaan zijn.

Maar ………., de hele periode daar hadden we geen werkbare internet verbinding en daarom kan ik nu pas het reisverhaal van 2010 opstarten.

Dus op dinsdag 17 mei, 5 weken na aankomst vertrekken wij omdat het weer eindelijk opklaart, d.w.z. het is droog en zonnig, maar nog best wel fris. We varen tot aan de eerste sluis bij Agens en blijven daar liggen, want enkele bekenden liggen daar ook omdat er een mooie kade is om aan de zijkanten van het schip te kunnen werken. De volgende dag worden we wakker en blijkt er een dusdanig harde Tramontane opgestoken, dat we opnieuw (moeten) besluiten om niet door te varen, maar rustig de storm af te wachten.

Besneeuwde heuvels aan beide zijden van het Canal du Midi: 21 mei 2010

Besneeuwde heuvels aan beide zijden van het Canal du Midi: 21 mei 2010

Stel je voor: de tweede helft van mei, windsnelheden van 70 tot 90 km/uur en je ligt op een kanaal van nauwelijks 25 meter breed in Zuid-Frankrijk de storm af te rijden, met elke ochtend en avond de kachel aan. Maar zaterdag 22 mei luwt de storm en met rustig en superzonnig weer varen wij naar Homps waar we nu de Pinksterdagen doorbrengen. Volgende week op weg richting Carcassonne