REIS 2009

WOENSDAG 9 SEPTEMBER TOT EN MET ZONDAG 13 SEPTEMBER
Gisteravond samen op gepaste wijze de verjaardag van Sanne gevierd.
Vandaag (woensdag) zijn we een beetje druk met de voorbereidingen voor het familiebezoek. We pavoiseren het schip alsnog voor Sanne’s verjaardag en doen uitgebreid boodschappen. Broer en zus, beide met partner, komen ons opzoeken en dat heeft zo zijn reden. Als zij gevieren tegen vieren aankomen, blijkt al snel dat zij de heersende temperatuur in het Zuid-Franse nog bepaald niet gewend zijn: een plekje op de wal in de schaduw wordt geprefereerd boven onze toch ook redelijk koele stuurhut. Maar voor de overheerlijke barbecue van Sanne komt natuurlijk iedereen aan boord.

Koel op de kade

Koel op de kade

Donderdag blijkt al vroeg de diepere reden van het familiebezoek. Ze versieren het schip nog eens extra met 2 speciaal vervaardigde pavoiseerlijnen.

Aangepaste pavoiseerlijnen

Aangepaste pavoiseerlijnen

Daarna wordt een (voor een schip bijzonder) apart ’straatnaambordje’ aangebracht, waarna de schipper nadrukkelijk wordt gesommeerd zich zodanig op te stellen dat de fotografen alles vast kunnen leggen voor het nageslacht.

Retraité !!

Retraité !!

Kort samengevat, vandaag ben ik 65 geworden en vanaf nu dus gewoon AOW-er, retraité heet dat hier. Met dat verschil dat de meeste Fransen dat al worden op hun vijftigste.
We brengen de dag verder door met het nuttigen van enkele gepaste versnaperingen, natuurlijk een bezoek aan de kerk en de abdij en tenslotte aan een van de betere restaurants.
Vrijdagochtend drinken we gezamenlijk koffie, waarna onze lieve bezoekers helaas weer afscheid nemen en hun respectieve en deels gezamenlijke vakantiereizen vervolgen.
Wij rusten de rest van de dag uit van alle inspanningen en vooral ook emoties van de afgelopen dagen. Zaterdag vatten we dan de draad maar weer op, want we mogen dan nu wel allebei AOW-ers zijn, maar het schip moet zo geleidelijk aan toch voorzien
worden van een beschermende waslaag voor de winter. We lenen van de havenmeester een prehistorisch rubberbootje en doen vervolgens de nodige evenwichtsoefeningen om de kop en de kont van het schip schoon en in de was te krijgen. Met resultaat vinden we zelf.
Zondag brengen we uren door op de markt. Maar weer geen servies en ook nog geen glazen.
Komende week op weg naar Toulouse en daarna met gepaste snelheid door naar de winterhaven. Het wordt al echt herfst, de dagen zijn veel korter, de zon staat elke dag lager dus (minder opbrengst van de zonnepanelen) liggen we wat vaker in havens. De temperatuur gaat nu toch de 30 graden nauwelijks meer halen. Bovendien krijgen we wat signalen door dat er op het Canal du Midi hier en daar niet al te veel water meer staat. Stel je voor dat we vastlopen en hier mogen (Jack) moeten (Sanne) overwinteren.