REIS 2009

DINSDAG 30 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 11 JULI

Al met al nemen de opnames en het interview toch ruim 2 uur. Als gezegd: het gaat om een reportage om belangstelling te wekken voor het varen op de Franse kanalen en rivieren. Wordt op donderdag 16 juli uitgezonden op Frankrijk 3 en komt deels ook op internet terecht. De cameraploeg heeft ons beloofd te laten weten wat en hoe. De organisatie die er verder nog mee te maken heeft is ook op internet te vinden: -www.anpei.org-  Volgens ons is de diepere achtergrond om te proberen geld los te krijgen van de overheid om een stuk van de Tarn, inclusief een sluis, weer bevaarbaar te maken. Dan zou je een rondje kunnen maken over het kanaal naar Montauban, een stuk van de Tarn en terug via het lateraalkanaal van de Garonne. Ik denk niet dat wij dat nog mee zullen maken, maar het streven is prijzenswaardig.

uitzending: donderdag 16 juli, 19h, France 3 Sud, regionaal journaal

uitzending: donderdag 16 juli, 19h, France 3 Sud, regionaal journaal

Direct na de lunch vertrokken richting Montech en vandaar stuurboord uit richting Castelsarrasin. De eerste 5 sluisjes zijn bemand en gaan reuze snel. De sluiswachter herkent ons (wrs. het schip!) van de escapade met de “Pente d’eau” van het vorig jaar, waar ik toen uitgebreid verslag van heb gedaan. Dus zie aldaar.
We stoppen 2 sluisjes vòòr Castelsarrasin bij een prachtige steiger omgeven door bloemen en vorig jaar aangelegd. Het is knap warm en dat scheelt weer een nachtje in de warme stad. Bovendien zijn we zeker van een plaats daar want we mogen morgen opzij bij de  Winterthur als er geen vrije plek aan de kade is, hetgeen woensdagochtend inderdaad het geval blijkt te zijn.

prachtige nieuw aangelegde kade

prachtige nieuw aangelegde kade

Donderdag op tijd (wat heet, 9.45 uur) naar de markt, de grootste in de verre omgeving. Helaas is de pret van korte duur, even later barst een enorm onweer los; alle marktlieden doen hun uiterste best om kramen overeind te houden en ondertussen zo snel mogelijk hun spullen in te pakken.
Vrijdag de boot achter de Winterthur aan de kade geparkeerd. Er was nu wel ruimte genoeg, ook al kwam het schip dat daar eerst lag een uur na vertrek al weer terug, maar die is toen maar iets verderop gaan liggen. ’s Avonds blijkt er een marché nocturne te zijn, waar we zowaar ons eerste stukje kunst kopen voor in huis. Mag niet op de foto, kom maar een keer kijken!

overzicht haven Castelsarrasin

overzicht haven Castelsarrasin

Zaterdagavond blijkt er in een ’salle de fêtes’ tegenover de haven een bruiloft te zijn met ongelooflijk harde Arabische muziek. In de ’salle’ zien we alleen kinderen en aardig wat oudere mensen. De jongelui hebben zich verzameld op het parkeerterrein, autoradio’s op maximaal volume en aan alcohol geen gebrek. Later wordt ons verteld dat de partij tot 6 uur in de ochtend geduurd heeft, maar we hebben desalniettemin uitstekend geslapen.
Omdat we de haven van Moissac telefonisch niet kunnen bereiken gaan we er zondagmiddag op de fiets naar toe en reserveren plek voor de Winterthur en de Artemis. Het blijkt dat het verhuurpunt van ‘Rives de France’ is opgeheven en de huurbaas (Iain Noble) heeft toen maar een eigen onderhoudsbedrijfje opgericht en zich als havenmeester verhuurd aan de concessiehouder van deze prachtige haven, die tot onze niet geringe verbazing eigendom blijkt te zijn van een waterleidingmij en dus niet van de gemeente. Het blijft verbazen dat al die gemeentes zelf nauwelijks iets doen aan het watertourisme, terwijl hier toch de haven al voor de komende 2 winters volledig vol geboekt is. Iain en zijn vrouw Karen zijn overigens de behupzaamheid zelve, wat ons betreft de beste haven tussen Toulouse en Bordeaux.
Maandagochtend varen we bijtijds Castelsarrasin uit (n.b. liggeld € 2,10/nacht incl water en stroom) en leggen direct na de eerste sluis weer aan omdat we daar vlakbij een grote supermarkt liggen. Nadat S. uitgebreid heeft ingeslagen gaan we door naar Moissac, maar in het voorlaatste sluisje mogen we een uurtje wachten: arret de midi. 2 uur later meren we af in Moissac.

de laatste sluis vòòr Moissac

de laatste sluis vòòr Moissac

Dinsdagochtend om half tien staan de sluiswachters al op ons te wachten. We hebben besloten om een weekje de rivier de Tarn op te gaan. H&C met de Progres liggen daar al een poos en Sj&L met de Winterthur willen ook een tijdje op groot water in de natuur liggen. Niet onbelangrijk: op de rivier kan ook gezwommen worden. Op het kanaal is dat weinig aantrekkelijk en trouwens ook verboden.

dubbelsluis afdalend naar de Tarn

dubbelsluis afdalend naar de Tarn

Dinsdag tot en met zondag genieten we van de ruimte, de stilte, de borreluurtjes en het heerlijke weer. Slecht drie of vier keer per dag komt er een klein (speed)bootje voorbij.

vrij aanleggen in the middle of nowhere

vrij aanleggen in the middle of nowhere

heerlijk genieten van de rust

heerlijk genieten van de rust

Het warme weer, temperaturen overdag ruim boven de 30 graden, maakt het niet aantrekkelijk om in het schip te koken. Sanne maakt steeds vaker heerlijke koude maaltijden, die erg contraproductief zijn voor mijn pogingen om mijn lengte-breedte verhouding aan te passen.

en niet alleen van de rust

en niet alleen van de rust

Komende week varen we kalmpjes door naar Agen, ons verheugend op het bezoek van zoonlief.